Sedum (groen) dak

We hadden informatie opgezocht en offertes aangevraagd voor een sedum dakbedekking op ons platte dak van de aanbouw. Maar we hadden ook al besloten om te wachten tot volgend voorjaar.

Totdat we vorige week met Bas en Eline naar de Beurs Eigen Huis gingen en daar ook een van de leveranciers van groene daken aantroffen waarvan we al een offerte hadden. Groendak

Voordeel sedumdak

Een sedumdak leg je niet voor de isolatiewaarde. Hooguit heb je in de zomer er voordeel van dat het platte dak minder heet wordt en het dus wat koeler blijft. Een sedumdak leg je wel om regenwater beter af te voeren. Door de heftige regenbuien, zoals we dit jaar hebben gehad en we de komende jaren als gevolg van de klimaatverandering kunnen blijven verwachten, krijgt de riolering vaak erg veel water te verwerken in een korte tijd. Door een sedumdak te leggen wordt het water eerst vastgehouden en vervolgens veel langzamer afgevoerd.

Na proefopstelling te hebben bekeken besloot ik, als ik 10% beurskorting krijg bestel ik het gelijk. En ja hoor, 10% korting. Wel wilde ik eigenlijk alsnog tot volgend voorjaar wachten en dat was geen probleem voor de leverancier. Thuisgekomen kreeg ik toch wel zin in om het eerder te doen en toen bleek dat het dit weekend goed weer zou zijn, heb ik Niels en Florian gevraagd of ze tijd hadden te helpen.

Dus vrijdag kregen we de materialen voor het dak binnen.

Zaterdagochtend om 9 uur begonnen we.


Eerst een beschermlaag voor de bitumen dakbedekking.

Vervolgens de drainagelaag. 

Niels mag het naar boven sjouwen en samen leggen we het.

Op de drainagelaag komt een filtervlies. En daarop 44 zakken met substraat en 5 zakken grind langs de dakrand.

En wie mag dat weer naar boven sjouwen?

Juist Niels
Dat is best veel

Daarna het substraat netjes verdelen over het dak

Niels brengt tot slot de rollen sedummix naar boven en Florian en ik verdelen het over het dak.

Gelukkig hield Els toezicht, anders was het niks geworden.

Nog even sproeien. Er wordt voorlopig weinig regen verwacht dus dat moet eerst nog wel een paar keer. Als de sedum “vast” zit, kan het zeer goed tegen droogte. Het wordt dan wat geel, maar na regen snel weer groen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *